Ποιοί είμαστε

Λέγομαι Λίλιαν Μουμουλέτσα και είμαι Ψυχολόγος με μεταπτυχιακό στην Ψυχολογία Υγείας και ψυχοθεραπεύτρια Γνωσιακής – Συμπεριφοριστικής κατεύθυνσης. Παράλληλα είμαι εκπαιδευόμενη ψυχοθεραπεύτρια στην Παιγνιοθεραπεία.  Είμαι η επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας “Ομάδα” που εδρεύει στο Ίλιον από το 2005.

Ακαδημαϊκή μόρφωση

Σπούδασα Ψυχολογία BSc (Hons) in Psychology στο Lancaster University της Μεγάλης Βρετανίας και το 1999 πήρα το πτυχίο μου.

Είμαι κάτοχος του μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην Ψυχολογία Υγείας (MSc in Health Psychology), από το University of the West of England, στο Bristol της Μεγάλης Βρετανίας το 2001.

Έχω αναγνώριση των τίτλων σπουδών, καθώς και άδεια άσκησης επαγγέλματος ψυχολόγου (1325/18-02-2004).

Ειδικεύτηκα στην τετραετή εκπαίδευση της Γνωσιακής –  Συμπεριφοριστικής Ψυχοθεραπείας, σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες, από το Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς στην Αθήνα και το 2006 πήρα το πτυχίο μου.

Το 2009 εξειδικεύτηκα στην αντιμετώπιση τραυματικών εμπειριών, με τη μέθοδο EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) από το  Ινστιτούτο Τραυματοθεραπείας Αθηνών.

Το 2011 εκπαιδεύτηκα ως συντονίστρια σε Σχολές Γονέων Συναισθηματικής Αγωγής, από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Σχολών Γονέων στην Αθήνα.

Τη περίοδο 2011- 12, συνεχίζοντας την επαγγελματική μου κατάρτιση, εκπαιδεύτηκα σε διαγνωστικές διαδικασίες για μαθησιακές και συναισθηματικές δυσκολίες σε παιδιά καθώς και σε προγράμματα αποκατάστασης από το Λόγω Ψυχής –  Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Έρευνας στη Συστημική Ψυχοθεραπεία, Αθήνα.

Από το 2015  έως σήμερα είμαι εκπαιδευόμενη θεραπεύτρια στην τετραετή ψυχοθεραπευτική προσέγγιση της Παιγνιοθεραπείας, από το Έρμα – Ψυχοθεραπευτικό και Εκπαιδευτικό Κέντρο δια βίου μάθησης στην Αθήνα.

Το 2016 συμμετείχα στο πρόγραμμα, Αντιμετώπιση Άγχους με βάση την Ενσυνειδητότητα (Mindfulness Based Stress Reduction, MBSR), που πραγματοποιήθηκε από το Αθηναϊκο Κέντρο Ενσυνειδητότητας στην Αθήνα.

Την περίοδο 2018-19 έλαβα μέρος και παρακολούθησα το βιωματικό σεμινάριο 20 ωρών, Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα, της Χάρις Καρνέζη στην Αθήνα.

Εργασιακή εμπειρία

Ξεκίνησα την επαγγελματική μου δραστηριότητα παρέχοντας ψυχολογική υποστήριξη σε καρκινοπαθείς και στις οικογένειές τους, στο κέντρο Penny Brohn Cancer Care (πρώην Bristol Cancer Help Centre) το διάστημα, 1999-2000, στο Bristol της Μεγάλης Βρετανίας.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, συνεργάστηκα με το Ιατρείο Πόνου & Παρηγορητικής Αγωγής, Μονάδα Αναισθησιολογίας στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, το διάστημα 2000-2002. Εκεί διεξήγαγα μέρος της διπλωματικής μου εργασία του μεταπτυχιακού διπλώματος, με τίτλο «Ποιότητα ζωής σε γυναίκες με καρκίνο μαστού σε 2ο στάδιο», σε παράλληλη συνεργασία με το Ιατρείο Μαστού του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Αγ. Σάββας. Επιπλέον, υπήρξα ενεργό μέλος της διεπιστημονικής ομάδας του Ιατρείου Πόνου, παρέχοντας ψυχολογική υποστήριξη σε ασθενείς με καρκινικό και χρόνιο πόνο και συμμετέχοντας σε ερευνητικά προγράμματα της διεπιστημονικής ομάδας του Ιατρείου Πόνου.

Στη συνέχεια συνεργάστηκα με τη Μ.Κ.Ο. “Κλίμακα” το διάστημα 2003-2005 σε θέση ψυχολόγου, σε προγράμματα κοινοτικής φροντίδας στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ευπαθών κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων. Χαρακτηριστικά, αναφέρονται οι εξής αρμοδιότητές μου εκεί:

– Ενεργό μέλος της διεπιστημονικής ομάδας προγράμματος για την κακοποίηση γυναικών.

– Επικεφαλής συνοδός του εκπαιδευτικού προγράμματος από τα ΚΕΚ/ΚΨΥ σε συνεργασία με τη ΜΚΟ “Κλίμακα”, που αφορούσε δομές αποασυλοποίησης στο κοινωνικό σύστημα της Δανίας.

-Διετέλεσα συντονίστρια προγράμματος για την ίδρυση «Κέντρου Ημέρας ατόμων με ψυχικές διαταραχές και σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα» για λογαριασμό της ΜΚΟ ΚΛΙΜΑΚΑ

– Συνέγραψα άρθρα για θέματα ψυχικής υγείας στο Ενημερωτικό Δελτίο του  Κέντρο Ημέρας «Δίπυλον» της ΚΛΙΜΑΚΑ

-Παρείχα ψυχολογική υποστήριξη σε ευπαθείς κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες στο Κέντρο Ημέρας Ελλήνων Μουσουλμάνων.

Στο διάστημα 2005-06, συμμετείχα ως Εργασιακή Σύμβουλος στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «EQUAL β’ φάση», σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες στην περιφέρεια Ηπείρου.

Από το 2005-2008, συνεργάστηκα με ιδιωτικά κέντρα ειδικών θεραπειών που παρείχαν υπηρεσίες πρόληψης, διάγνωσης και αποκατάστασης παιδιών και εφήβων με αναπτυξιακές και μαθησιακές δυσκολίες. Επίσης κατείχα θέση συντονίστριας σχολών γονέων και σεμιναρίων καθώς και επικοινωνίας με εκπαιδευτικούς.

Κατόπιν, συνεργάστηκα ως ψυχολόγος με το Κέντρο Βρεφονηπιακής Αγωγής (ΚΕΒΡΕΦΟ) στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς της Ν. Ιωνίας το διάστημα 2008-2009, στο πλαίσιο συμβουλευτικής υποστήριξης γονέων και νηπίων. Παράλληλα, είχα ενεργό συμμετοχή με σεμινάρια και ομιλίες ευαισθητοποίησης γονέων, εργαζόμενων και ευρύ κοινού, σχετικά με  θέματα διαπαιδαγώγησης και συμπεριφοράς παιδιών.

Από το 2008 και μέχρι τώρα, συνεργάζομαι με φορείς σε προγράμματα υποστήριξης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Έχω θέση συμβούλου εργασίας και αποτελώ μέλος του Πανελλαδικού Δικτύου Εξωτερικών Συνεργατών της εταιρίας HELLAS EAP.

Επίσης διετέλεσα σύμβουλος στο πρόγραμμα «Θετικές δράσεις υπέρ των γυναικών στις μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις» (Β’ κύκλος), Μέτρο 5.1.  σε συνεργασία με το ΚΕΚ Διάσταση.

Το διάστημα 2012-2013 προσέφερα εθελοντικά υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης στα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Ιλίου.

Από το 2005 μέχρι σήμερα, είμαι επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας “Ομάδα” στο Ίλιον. Εργάζομαι ιδιωτικά ως ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια με παιδιά, εφήβους, ενήλικες και γονείς. Παράλληλα, παρέχω υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης σε γονείς και ζευγάρια. Επιπλέον, οργανώνω εκπαιδευτικές και βιωματικές ομάδες όπως και σεμινάρια για το ευρύ κοινό.

Επαγγελματικό μέλος

  • Μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Έρευνας της Συμπεριφοράς (ΕΕΕΣ).
  • Ιδρυτικό μέλος της EMDR-Hellas
  • Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης και Πρόληψης της Σεξουαλικής Κακοποίησης.
  • Πρώην μέλος του British Psychological Society (BPS).
  • Είναι πιστοποιημένο στέλεχος Σ.Υ.Υ από το Ε.ΚΕ.ΠΙΣ.
  • Μέλος του Πανελλαδικού Δικτύου Εξωτερικών Συνεργατών της εταιρίας HELLAS EAP

Συμμετοχές σε προγράμματα και συνέδρια

Συμμετέχω ενεργά στο χώρο της ψυχικής υγείας σε ποικίλες δραστηριότητες. Πιο συγκεκριμένα, λαμβάνω μέρος σε ομιλίες και παρουσιάσεις σε σεμινάρια, συνέδρια και ημερίδες. Διοργανώνω επιμορφωτικές ομάδες για γονείς καθώς και ομάδες γονέων συναισθηματικής αγωγής. Παράλληλα, μέσα από τις δραστηριότητες των κέντρων πραγματοποιούνται σεμινάρια ευαισθητοποίησης του ευρύ κοινού σε θέματα ψυχικής υγείας, όπως ανάπτυξη αυτοεκτίμησης – αυτογνωσίας, διαχείριση άγχους, βελτίωση επικοινωνιακών δεξιοτήτων, διαχείριση θυμού, σχολές γονέων προσχολικής, σχολικής και εφηβικής ηλικίας, προγράμματα ανάπτυξης συναισθηματικής αγωγής παιδιών και εφήβων, κ.ά.  Επίσης, αρθρογραφώ σε περιοδικά και εφημερίδες σχετικά με θέματα ψυχικής υγείας.

Έχω τιμηθεί με την καταχώρηση της βιογραφίας μου, στο ‘Who is Who in the World – 2012’