Νέο

Ατομική ψυχοθεραπεία ή αλλιώς… ανακαλύπτοντας τον εαυτό μας

Ξεκινώντας κάποιος ατομική ψυχοθεραπεία είναι σαν να ξεκινάει να βαδίσει σε ένα άγνωστο πολλές φορές δρόμο, γεμάτο με πολύτιμες για το άτομο στάσεις, με σκοπό να φτάσει και να ανακαλύψει τον πραγματικό του εαυτό. Μέσα από ένα ασφαλές και ζεστό περιβάλλον το άτομο μαζί με τον «συνοδοιπόρο» του, στην προκειμένη περίπτωση θεραπευτή του, δημιουργούν μια ειλικρινή και ουσιαστική θεραπευτική σχέση που βασίζεται στην εμπιστοσύνη και μαζί ξεδιπλώνουν τα θέματα και τις δυσκολίες που φέρνει το άτομο στην ψυχοθεραπεία. Ο απώτερος σκοπός είναι το ίδιο το άτομο να μάθει να διαχειρίζεται τις δυσκολίες του αποτελεσματικά και να βελτιώσει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται και επεξεργάζεται τις καταστάσεις γύρω του.

Μέσα από ένα μεγάλο εύρος ψυχοθεραπευτικών προσεγγίσεων, εμείς ακολουθούμε τη γνωσιακή – συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία που καλύπτει ένα ευρύ και μεγάλο φάσμα δυσκολιών και ψυχολογικών προβλημάτων. Η βασική αρχή του μοντέλου (γνωσιακή), δίνει έμφαση στο τι σκέφτεται, αντιλαμβάνεται το άτομο και πως ερμηνεύει τον εαυτό του, το μέλλον και τον κόσμο γύρω του. Εάν για παράδειγμα,  δώσουμε αρνητικό νόημα σε κάποιο γεγονός, αυτόματα θα επηρεαστούν τα συναισθήματα και η συμπεριφορά μας από αυτή τη νοηματοδότηση. Παράλληλα, η δεύτερη βασική αρχή του μοντέλου (συμπεριφοριστική), εστιάζει στο ότι κάθε μορφή συμπεριφοράς μαθαίνεται και μπορεί να τροποποιηθεί και να αλλάξει μέσα από μία νέα διαδικασία μάθησης. Για παράδειγμα, όταν κάποιος δυσκολεύεται να εκφράσει τα «θέλω» και τις ανάγκες του, μαθαίνει μέσα από την τροποποίηση της συμπεριφοράς του μια διαφορετική στάση που θα του επιτρέψει να σεβαστεί και τον εαυτό του και τους άλλους γύρω του.

Μαζί με το θεραπευτή του το άτομο ανακαλύπτει αυτές τις δυσλειτουργικές σκέψεις που επηρεάζουν τη ζωή του και μαθαίνει να τις διαφοροποιεί και να τις επαναπροσδιορίζει προς όφελός του βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωή του. Η ψυχοθεραπευτική διαδικασία είναι ένα δώρο που κάνει κάποιος στον εαυτό που θέλει να φροντίσει, είναι μοναδική για κάθε άτομο, όπως άλλωστε και το ίδιο το άτομο.

Μάθετε περισσότερα για τα ψυχοθεραπευτικά μοντέλα που ακολουθούμε επιλέγοντας τα «Προγράμματα».