Νέο

Το άρθρο του μήνα: «Όσο θα αρέσεις στον εαυτό σου τόσο θα αρέσεις και στους άλλους». Ενισχύστε την εικόνα του εαυτού σας και βελτιώστε την αυτοεκτίμησή σας.

Πόση και ποια σημασία μπορεί να έχει αυτή η φράση για καθένα από εμάς! Έχετε προσέξει πως όταν αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας, και οι άλλοι αισθάνονται καλά μαζί σας; Όταν όμως συμβαίνει το αντίθετο, τότε και οι άλλοι λαμβάνουν το μήνυμα πως δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε πλευρές της ζωής σας με αποτέλεσμα να νιώθουν πως είσαστε ανεπαρκείς και όλα να κινούνται σε αρνητική τροχιά. Η εικόνα του εαυτού μας αποτελεί μια πολύ σοβαρή υπόθεση η οποία δομείτε με τις εγγραφές που αποκτούμε από την πρώιμη παιδική ηλικία και εξελίσσετε σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Όταν ένας άνθρωπος έχει επίγνωση του εαυτού του, όταν δηλαδή νιώθει αξιοπρέπεια και σεβασμό, η εικόνα του εαυτού του είναι σαφώς βελτιωμένη και τότε μπορεί και θέτει και τις ανάγκες του πιο ξεκάθαρα στους άλλους. Αυτό σημαίνει πως και οι άλλοι αντίστοιχα εκτιμούν αυτή την ειλικρίνεια συναισθημάτων και την ανταποδίδουν με σεβασμό στο πρόσωπό του τις περισσότερες φορές.

 

Τι σημαίνει αυτοεκτίμηση

Η αυτοεκτίμηση ορίζεται ως η εικόνα που έχει ο καθένας για τον εαυτό του και η αίσθηση της προσωπικής του αξίας. Η εικόνα του εαυτού σχηματίζεται από το τι αντιλαμβανόμαστε οι ίδιοι ότι είμαστε, αλλά και από τα στοιχεία που λαμβάνουμε από τους άλλους, δηλαδή την εικόνα έχουν οι άλλοι για εμάς. Αυτή η σύνθετη εξίσωση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και ουσιαστική στην ευαίσθητη βρεφική και παιδική ηλικία, την εποχή που καθορίζονται τα θεμέλια της προσωπικότητας του ανθρώπου. Το νεογέννητο βρέφος αντιλαμβάνεται εάν είναι επιθυμητό και κατ’ επέκταση, εάν «έχει αξία για να αγαπηθεί» μέσα από τη φροντίδα και την ανταπόκριση στις ανάγκες του από τους γονείς του.

Σημαντική επίδραση στην αυτοεκτίμηση του κάθε ανθρώπου έχει συγχρόνως και η άποψη που θα εκφράσουν οι «σημαντικοί άλλοι», αρχικά οι γονείς του παιδιού, αργότερα το περιβάλλον του σχολείου και μετέπειτα το πλαίσιο της ευρύτερης κοινωνίας. Μέσα από τα εξελικτικά στάδια ανάπτυξης ο άνθρωπος δομεί και την ικανότητά του να ανήκει, να συνυπάρχει και να μοιράζεται με τους άλλους σε ένα περιβάλλον το οποίο ανάλογα με την ηλικία απαιτεί και ένα εύρος κοινωνικών δεξιοτήτων.

 

 

Tα καλά νέα είναι όμως ότι μπορείτε να ενθαρρύνετε το εαυτό σας!

* Συμπεριφερθείτε σαν να έχετε ένα καλό επίπεδο αυτοπεποίθησης. Φανταστείτε για λίγο τον εαυτό σας να έχει αυτοπεποίθηση. Πως θα ήσασταν; Τι καλό θα σκεφτόσασταν για τον εαυτό σας, πως θα νιώθατε;

* Θυμηθείτε κάποιο περιστατικό που τα καταφέρατε και νιώσατε πολύ ικανοποιημένοι με τον εαυτό σας.

* Βάλτε μικρούς και εφικτούς στόχους ώστε να μπορείτε να τους εκπληρώνετε.

*  Ενθαρρύνετε τον εαυτό σας να έχει γνώμονα τις επιτυχημένες συμπεριφορές και όχι τις λιγότερο επιτυχημένες.